fredag 19. juni 2020

Aktieselskabet Kronen

Aktieselskabet Kronen

1906 - 1906

Aker, Akershus


1906.01.18 Norsk Kundgjørelsestidende


Den 16. januar 1906 blir aktieselskabet Kronen anmeldt. Med en aksjekapital på 2.000kr, fordelt på 100 aksjer av 20kr, er hele aksjekapitalen innbetalt. Kronens formål er å fabrikere og selge alkoholsvakt øl. Kontoret ligger i Trondhjemsveien 184, som på den tiden lå i Aker, Akershus. Eneste person i ledelsen var Jens Peter Petersen.


Og dette er dessverre all fakta jeg har klart å finne om bryggeriet. En kilde - som mangler oppstartsåret - skriver at bryggeriet holdt det gående til 1910, men jeg har ikke klart å finne noen andre kilder som støtter dette. Min teori er at bryggeriet aldri kom seg ut av startgropa, og forsvant nesten like fort som det ble kom til.


Hvorfor tror jeg dette? Noen år tidligere i 1903 hadde Schous Bryggeri lansert sitt Vørterøl, til stor suksess. Rundt om i landet så begynte avholdsbevegelsen å presse for å få ned alkoholforbruket. Brennevinsforbruket var høyt, så alkoholfrie og alkoholsvake drikker ble i de edruelige kretser ansett som bedre alternativer. Kronen ønsket nok å komme seg inn på dette potensielt voksende markedet.


I Danmark hadde man beholdt tradisjonen med å brygge alkoholsvake ølsorter, som ble omtalt som hvidtøl. Et av de mer suksessfulle ølene i Danmark var Krone-øl, lansert i 1895 fra De Forenede Bryggerier. Muligens har Kronen fått inspirasjon til navnet sitt fra denne ølen. Krone-ølet brukte også en krone på sine etiketter, derav navnet antar jeg.


Her til lands eksperimenterte De Forenede Bryggerier Fortuna & Central i 1904 med å produsere et meget alkoholsvakt øl, “Ægte Krone-Øl”. På grunn av det lave alkoholinnholdet var det dessuten skattefritt, som nok økte villigheten til bryggeriene til å investere i et slikt øl. Om dette kom i salg vet jeg ikke. Det kan også være at de kun laget ølet for å få sympati og en viss støtte fra avholdsfolket, men det blir kun spekulasjoner fra min side. De fleste avholdsfolk mente nok uansett at alkoholsvakt ikke var godt nok, det måtte være alkoholfritt.


I februar 1906, én måned etter at Kronen anmeldes, så begynner Frydenlunds Bryggeri å annonsere for sitt nye alkoholfrie øl; Kroneøl. Lanseringsdato er 1. mars.


1906.02.15 Morgenbladet


Frydenlunds Bryggeri hadde nok sett hvordan Schous Bryggeris Vørterøl slo an, og følte nok de måtte komme med et tilsvarende produkt. Så de så mot Danmark. Men istedenfor et alkoholsvakt øl, så gikk de for alkoholfritt så de kunne konkurrere direkte mot Vørterølet.



Min teori er at da Kronen så den store kampanjen fra Frydenlunds Bryggeri komme i avisene, så kunne de ikke klare å konkurrere med det store bryggeriet, verken på pris eller kvalitet, og at det beste sett fra et økonomisk standpunkt bare var å avvikle hele selskapet før det gikk i tap.



Om noen der ute sitter på informasjon om Kronen, så ta kontakt.


Kilder


1904.07.19 Oplandenes Avis

1906.01.18 Norsk Kundgjørelsestidende

1906.02.15 Morgenbladet

1906.03.02 Morgenbladet



Christensen, Anders (2016.02.21), Frydenlunds Kroneøl: https://anders.geekhouse.no/blog/beer/Frydenlund-Kroneoel.html (Funnet 2020.06.15)


Mortensen, Hylje, & Johnsen, Vidar (2009), Den komplette guiden til norsk øl, Tun Forlag


NetEtikett.dk, Kronøl, http://øletikett.dk/hvidt_ol_kroneol_kroneol.htm (Funnet 20.06.16)


Etikett: Frydenlunds Bryggeri Kroneøl, fra Helge Hoffs private samling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar